Businesstalk Jessy Sticky ChaptersOnline Jungle in gesprek met videograaf & editor Jessy!

‘Verhalen die blijven plakken’, aldus de letterlijke vertaling van Jessy’s bedrijf. Én zijn verhalen blijven zeker plakken, want dat kan niet anders met de sterke video’s die Jessy creëert. Videograaf en editor Jessy vertelt in dit interview meer over zijn werkzaamheden, geeft tips en laat de kracht van video inzien. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Jessy is opgegroeid in een ondernemersfamilie, dus het ondernemen zat er al vroeg in. Op de middelbare school was hij namelijk al volop bezig met fotografie en video. Hij voerde destijds projecten uit onder de naam: Jessy van der Vlist Fotografie. En hoe zijn opdrachtgevers vroeger bij hem terecht kwamen is hilarisch; namelijk via Hyves! Hoe leuk en oldschool is dat? ;-D Maar naast het creëren van beelden, lag zijn interesse ook in marketing en daarom koos hij ervoor om de studie Communication and Multimedia Design te volgen. Zijn diploma was nog niet eens in the pocket toen Jessy zijn eerste videoaanvraag al kreeg; een documentaire filmen voor niemand minder dan Jandino Asporaat!

Nadat hij zijn studie succesvol had afgerond, werd het tijd voor the next step; Sticky Chapters. “Ik creëer online-, YouTube-, en social mediacontent. Ik ben namelijk geen videograaf voor een bruiloft of festival aftermovie. Maar ik werk graag marketinggericht en ook liever in series. Dit houdt in dat we voor een bedrijf meer dan één video creëren, want uit ervaring weet ik dat een videoserie het beter doet, dan een enkele video. Dit hoeft niet te betekenen dat het bedrijf dan verplicht is om meer inhoud te creëren. Het kan ook zijn dat we een video van twee minuten omtoveren tot vier video’s van 30 seconden. Dit levert over het algemeen meer resultaat op.”

Video’s schieten, editen en afspraken bijwonen om de strategie te bespreken. Zo ziet een week in Jessy’s leven eruit. Het werkelijk schieten van de video is misschien 20% van zijn werk. Er gaat altijd tijd zitten in het bepalen van de strategie, interviews uitwerken, informatie verkrijgen, mensen zoeken voor in de video en een script uitschrijven. Wanneer er zoveel tijd in gaat zitten, moet het resultaat natuurlijk wel op en top zijn!

Hoe kan een bedrijfsvideo voor een online boost zorgen?

“Video vergroot jouw zichtbaarheid op social mediakanalen, want video’s breken sneller door de algoritmes heen.”

“Met video kun je de aandacht beter vasthouden, dankzij het gebruik van beeld wat de boodschap ondersteunt en versterkt. Ook wordt het voor een bedrijf steeds belangrijker om jouw persoonlijke verhaal te laten zien. Hoe is het om bij/voor ons te werken? Waar geloven wij in? Daar komt de benaming ‘Storytelling’ bij kijken. Video maakt jouw verhaal krachtiger én sprekender.

Nu vraag je je misschien af: maar waar plaats je die video’s dan?

Eerst wordt naar het bedrijf gekeken en gevraagd wat zij met de video willen bereiken. Vervolgens wordt de doelgroep vastgesteld en advies gegeven op welke kanalen het slimst is om de video te delen. Hier wordt dan ook de manier van filmen en editen op aangepast.
Video vergroot jouw zichtbaarheid op social mediakanalen, want video’s breken sneller door de algoritmes heen. Wel is een goede inhoud van belang, als je wilt dat de kijker een actie uitvoert vanuit de video.

“Wat ik het meeste creëer zijn vlogs, inspiratievideo’s en video’s die je meenemen achter de schermen bij een bedrijf.”

“Als een bedrijf voor de eerste keer met video gaat werken, raad ik hen aan om een vlog of video te maken waarin er kennis wordt gedeeld over hun bedrijf of branche. Zo krijgt de klant het gevoel dat hij jou of jouw bedrijf beter kent en bouw je aan een connectie. Hierdoor zijn zij sneller geneigd om voor jouw product of dienst te kiezen. Ook wordt er natuurlijk voor gezorgd dat er een actie mogelijk is zoals een klik naar de website, directe doorverwijzing naar een product of vacature.”

Wat maakt jou als en videograaf uniek?

#businesstalk Jessy Sticky Chapters

“Ik ben marketinggericht ingesteld dankzij mijn studie en denk daarom ook strategisch mee met het bedrijf. Veel videografen zien de video als het einddoel, maar ik zie het als een middel om een goede marketingcampagne te voeren. Daarnaast ben ik relatief jong, waardoor ik goed de jongere doelgroep weet aan te spreken. Meestal werkt Instagram bijvoorbeeld het beste met korte video’s, omdat de gebruikers daarvan vaak op zoek zijn naar snel vermaak. Op YouTube zijn bezoekers juist weer op zoek naar langer tijdverdrijf. Daar moet je goed op inspelen.”

Laatst heeft Jessy samen met Online Jungle én Lef Media meegewerkt aan de bedrijfsvlogs van Royal IHC én wat een succes was dat! In totaal zijn er twaalf video’s aangeleverd voor het YouTube kanaal van Royal IHC. Daarnaast werden de video’s door Online Jungle gebruikt om een marketingcampagne te voeren op Instagram. Zo wordt er door samen te werken content op maat gecreëerd, zodat alle kanalen strategisch op elkaar aansluiten. Want een video op YouTube moet natuurlijk anders gefilmd worden dan een video op Instagram.