Heleen Lameijer Make science work#BUSINESSTALK: Online Jungle in gesprek met ondernemer en dokter Heleen Lameijer.

Make Science Work, het bedrijf van ondernemer en dokter Heleen Lameijer, is volgens Online Jungle één van de meest indrukwekkende startup bedrijven van deze tijd. Dokter zijn was voor Heleen namelijk niet genoeg; ze wilde meer doen voor zichzelf én de ziekenhuizen. Te vaak zag Heleen patiënten op de eerste hulp binnenkomen die na een hartstilstand  niet gereanimeerd waren, terwijl dit zowel de patiënt als de doctoren erg had geholpen. Veel mensen weten niet hoe ze moeten reanimeren en dat is zonde. Om deze reden startte Heleen een Instagramcursus over reanimeren: de Insta Life Saver cursus. In deze businesstalk leer je meer over hoe Instagram en Heleen samen levens redden.

Zeven jaar lang heeft ze geneeskunde gestudeerd, is één jaar basisarts geweest, heeft zich vier jaar gespecialiseerd, is gepromoveerd en is nu twee jaar spoedeisende hulp arts. Een indrukwekkend CV is misschien nog zacht uitgedrukt, want inmiddels heeft ze hier ook een jaar ondernemen aan toegevoegd. Heleen is een busy bee en merkte dat ze opeens weer tijd over had na al het studeren en specialiseren. Ze besloot de eerste stap in het ondernemerschap te nemen en huurde een kantoorplek bij Hashtag Workmode in Groningen.

Heleen Lameijer bij Hashtag Workmode in Groningen

Fotografie door Anouk Mos.

“Mijn doel was om meer kennis te delen over het menselijk lichaam, want ik merkte in mijn directe omgeving dat er nog relatief weinig kennis over was. Ik begon met het structureel posten op Instagram van een wist-je-dat op woensdag en een feit of fabel op vrijdag. Dit sloeg aan en ik kreeg er veel leuke reacties op. Ik gaf gratis informatie weg en merkte dat het voor mensen interessanter werd om mij te volgen. Mijn online zichtbaarheid groeide en ik had er plezier in dankzij al het enthousiasme van de mensen.”

Instagram lifesaver cursus

De Insta Life Saver cursus

Steeds vaker zag Heleen jonge patiënten binnenkomen bij de SEH die niet gereanimeerd waren na een hartstilstand, voordat de ambulance er was. Een ambulance in Nederland is er gemiddeld binnen vijf tot acht minuten en als er een reanimatie nodig is, zijn de eerste vijf minuten het cruciaalst. Eén van die jonge mannen was neergevallen in de kroeg.

“Ik schrok er erg van dat in een volle kroeg niemand kon reanimeren. Daar wilde ik iets aan doen, maar waar zijn de mensen te vinden die én in kroeg staan én zouden willen reanimeren? Zo kwam ik op het idee om een reanimatiecursus te geven op Instagram. Dit is veel toegankelijker en goedkoper dan een reanimatiecursus van een halve dag op locatie. Ik hoopte zo meer mensen te bereiken, wat het werk voor m’n collega’s en mij makkelijker maakt. Maar bovenal levens zal redden.”

InstalifsavercursusWij kunnen je alvast verklappen dat de cursus ook werkelijk levens redt, want Heleen heeft verhalen binnengekregen van cursisten die werkelijk iemand gereanimeerd hebben. De cursus is ook goed uitgedacht en er zijn de nodige werkuren ingestopt. Om het script te schrijven en de scenario’s op te nemen heeft Heleen een week vrij genomen. Maar hoe ziet zo’n cursus op Instagram er precies uit?

“Je kunt je aanmelden en betalen via een link in mijn Instagram bio en dan moet je vervolgens het cursusaccount volgen. Dan accepteer ik je wanneer ik een betalingsbevestiging zie. De eerste week post ik per dag een nieuw onderdeel van de cursus wat ongeveer vijftien minuten in totaal duurt. Vervolgens voeg ik het hele verhaal toe aan mijn hoogtepunten, zodat het teruggekeken kan worden en nieuwe deelnemers de cursus ook volledig kunnen volgen zonder iets te missen. Het account blijft vier weken bestaan, dus je kunt de cursus volgen wanneer het jou uitkomt. Maar ik moedig mensen wel aan niet te lang te wachten, want we weten nooit wat de dag van morgen brengt natuurlijk.”

Inmiddels heeft Make Science Work ook de AED-kenner cursus. Heleen heeft hier minder kosten voor hoeven te maken dan de Insta Life Saver cursus en daarom biedt zij deze cursus geheel gratis aan.

“Ook veel mensen hebben geen idee hoe je een idee AED gebruikt, terwijl het niet moeilijk is; het word je gewoon niet verteld. Ik wilde deze cursus gratis geven, omdat het alsnog mijn werk verlicht en levens redt en zo kunnen mensen kennis maken met hoe het is om een cursus op Instagram te volgen.”

Heleen wint de viva400visionista awardMake Science Work heeft in december 2019 de viva400visionista gewonnen. Dit is het zusje van VIVA400 en dé springplank voor aanstormend talent. Hierbij kwam een prijs kijken van maar liefst 10.000 euro aan mediawaarde. En aan het begin van februari heeft ze de vrouw in de media award regio Groningen gewonnen. Nu waren wij natuurlijk réuze benieuwd wat daarom de plannen van 2020 zijn voor Make Science Work.

“Online geef ik dit jaar Webinars speciaal voor zorgverleners en ik wil een Insta Life Saver cursus maken voor het reanimeren van kinderen en baby’s. De mediawaarde ga ik inzetten kanalen van Sanoma, één van de grootste mediahuizen van Nederland, dus je zult mij dit jaar niet alleen op Instagram voorbij zien komen! Afgelopen jaar ben ik ook veel in de media geweest, maar dat gebeurde ook niet zomaar. Ik heb ontzettend veel tijdschriften, kranten en online blogs zelf benaderd. Ook heb ik veel gesproken op evenementen over mijn cursus; de offline marketing is voor mijn bedrijf erg waardevol geweest.”

Het team van Online Jungle heeft de cursus inmiddels ook gevolgd en wie weet redden wij op een dag wel een leven. Het kan je zomaar gebeuren en als je niks kan doen, is dat geen fijn gevoel. Wil jij ook in een weekje tijd leren reanimeren? Houdt Heleen dan in de gaten op haar Instagram @makesciencework en doe mee aan haar volgende cursus. 

Ben je nu zo geïnspireerd en is jouw ondernemershart sneller gaan kloppen? Dat is mooi, want wij hebben nog boordevol andere interviews voor je klaarstaan met inspirerende ondernemers, zoals het interview ‘Gouden marketingtips van een online marketeer’ met de enige echte Vyella van Online Jungle.

Instagram lifesaver cursus

Dokter Heleen Lameijer